expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 27 kwietnia 2016

"Wielki Show Kulinarny" - czyli weekend za pół ceny w Gdańsku




Ostatni weekend spędziłam w Gdańsku. Wraz z przyjaciółką Iwoną Kunc reprezentowałyśmy Fabrykę Kulinarnych Inspiracji podczas kulinarnych pokazów, które co roku organizuje Miasto Gdańsk.

To już VIII edycja wielkiego show kulinarnego pod hasłem „Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. Spektakularne gotowanie na żywo odbyło się w namiocie przy fontannie Neptuna. Można było obejrzeć popisy najlepszych kucharzy, spróbować produktów lokalnych producentów, a przede wszystkich skosztować potraw przygotowywanych na warsztatach i pokazach kulinarnych.

Imprezę poprowadził Wojciech Harapkiewicz - Szef Kuchni "Dworzyska" oraz Michał Turek- dziennikarz prowadzący audycje kulinarne w  Radio Plus. 


Wśród licznych atrakcji można było zobaczyć jak gotują Masterchefowie: Zuzia Harapkiewicz - uczestniczka kulinarnego programu telewizyjnego „Masterchef Junior” oraz zwyciężczyni I edycji „Masterchefa”- Basia Ritz.





Niewątpliwie Zuzia wzbudzała chyba największe zainteresowanie wśród Gdańszczan i turystów. Ta niezwykle utalentowana dziewczynka biegała od stanowiska do stanowiska, gotowała, kroiła, siekała i pomagała wykorzystując swój kulinarny zapał.










Iwona Kunc, na co dzień kucharz w restauracji "Dworzysko". Podczas tej imprezy zjednoczyłyśmy siły i reprezentowałyśmy blog Fabrykę Kulinarnych Inspiracji. Podczas pokazów pod hasłem "Jedz zdrowo - żyj zdrowo" promowałyśmy zdrowe odżywianie. W naszym repertuarze znalazło się pełnoziarniste pieczywo z przewagą mąki orkiszowej, gryczanej i żytniej. Drożdżowe wypieki  pełne ziół, ziaren i warzywnych dodatków. Cieszące się dużym zainteresowaniem warzywne placuszki z marchewki, kalafiora, soczewicy czy batata. Absolutnym hitem naszego repertuaru były ciasteczka z marchewki, a sporadycznie pojawiały się również babeczki z owocami i ciasteczka owsiane
Taka forma gotowania i własnej prezentacji była nam zupełnie nowa i wzbudzała wiele emocji. Gotowanie odbywało się na żywo pod czujnym okiem widzów. Dodatkowo co jakiś czas trzeba było powiedzieć o sobie kilka słów i zaprezentować przygotowywane potrawy. 
Była to dla nas niesamowita przygoda i duża nauka. 

 










Zosia Zienkiewicz przygotowywała potrawy ze świeżych ziół i kwiatów.  Przekonywała, że warto korzystać z dostępnych darów natury i wzbogacać naszą dietę w zioła, które podnoszą jakość naszych potraw. Wzmacniają walory smakowe, oraz estetyczne - a przede wszystkim podnoszą ich wartości odżywcze.


Restauracja "Eliksir" przedstawiła pokaz kuchni molekularnej. 



Agu Leśniewska pokazała jak dekorować stoły w stylu eko.



Krzysztof Zimnocha, kucharz w restauracji "Dworzysko" zaprezentował swój kunszt kulinarny i profesjonalizm. Z wielką wprawą dowodził sporą grupą uczniów z miejscowych szkół gastronomicznych.







Promowano przede wszystkim zdrowe i smaczne jedzenie bez konserwatorów i sztucznych dodatków.  Można było spróbować kiszonek, oraz świeżo wyciskanych soków. 

Maciej Zachaj Chojnacki przybliżył nam tradycje parzenia herbaty.



Ania Archacka wyczarowała dla nas specjały kuchni azjatyckiej. 





Maciej Domański i często niedocenianie kiszonki.


Tomasz Strubiński opowiedział o wyjątkowych walorach kaszubskich serów kozich.



Małgorzata Kalemba-Drożdż zdradziła tajniki dzikich roślin.  



Główną atrakcją drugiego dnia i jednocześnie  ukoronowaniem całego wydarzenia było wspólne gotowanie włodarzy miast i gmin z Obszaru Metropolitalnego Gdańsk-Gdynia-Sopot, które przystąpiły do tegorocznej akcji „Rozsmakuj się w Metropolii. Weekend za pół ceny”. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie dania ze składników regionalnych w asyście profesjonalnego kucharza.




Z nami gotował Wiceprezydent Tczewa Pan Adam Urban, który z wielkim zaangażowaniem włączył się do wspólnego gotowania.  






1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU