expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 30 lipca 2014

Chleb Młynarza



Chleb pszenno-żytni na zakwasie. Jeden z najczęściej wypiekanych przeze mnie chlebów. Pierwszy raz upiekłam go niemal rok temu, nie wiem dlaczego dopiero teraz doczekał się publikacji :) 
Przepis jest prosty, a chleb wychodzi przepyszny. O delikatnym sprężystym miąższu i cienkiej chrupiącej skórce. Doskonały ze wszystkimi dodatkami. Zapraszam :)



Składniki na zaczyn:



  •   65 g mąki pszennej chlebowej (u mnie typ 650)
  •   45 g wody
  •   1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego

  Wszystkie składniki połączyć. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin (całą noc).

Ciasto właściwe:

  •  365 g mąki pszennej chlebowej
  •  20 g mąki żytniej razowej
  •  250 g wody
  •  pół łyżki soli
  •  cały zaczyn


Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać ze sobą, przykryć folią lub ściereczką na 30-60 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać przez 10-15 minut. Ciasto będzie dość klejące, ale elastyczne. W razie potrzeby dodać mąki.  Przełożyć do naoliwionej miski , przykryć folią spożywczą i odstawić  do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2,5 godziny. W czasie wyrastania ciasto składać co 45 minut   (ciasto delikatnie rozciągnąć, złożyć  go na trzy, obrócić o 90° i złożyć na pół).
Gdy ciasto podwoi objętość uformować podłużny bochenek i umieścić go w wyścielonym omączoną ściereczką koszyczku. Odstawić na kolejne 2 – 2,5 godziny.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, w naparowanym piekarniku (na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne i wlać do niego szklankę wrzątku). Przed włożeniem chleba do piekarnika  chleb głęboko naciąć.

Piec około 35-45 minut, można też obniżyć temperaturę po 20 minutach, jeśli chleb się zbytnio zarumieni. Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.

Smacznego:-)





Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" która w lipcu prowadzona jest na moim blogu :) 
Zapraszam, zgłaszajcie swoje wypieki, zostały jeszcze dwa dni! 

25 komentarzy:

  1. piękny chlebuś, ja wczoraj piekłam bagietki i to był zły ruch w taki upał, ale fakt, faktem, były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze późno w nocy piekłam chleby tostowe, na dzisiejsze śniadanie :)

      Usuń
  2. Czy to przyzwoite pokazywać takie pyszne chleby przed śniadaniem? :) brawo,jak zawsze u Ciebie udane domowe pieczywo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę w końcu przekonać się do domowego pieczywa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo nawet nie wiedziałam, że go pieczesz już ponad rok:-), cieszę się tym bardziej, że przypadł Wam do gustu:-). Pięknie wyrośnięty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio piekę go co jakiś czas od momentu kiedy tylko zamieściłaś go na blogu :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. cudny chlebuś , już sobie wyobrażam jak musiało smakować w całym mieszkaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już czuję ten smak;)) Dobrze, ze mi przypomniałaś, żeby zgłosić mój wypiek do akcji:))

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny chlebek, muszę wychodować zakwas bo mi się skończył i zrobię na pewno :) buziaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie słyszałam o takim chlebku! Śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Doskonały chleb :) Jestem nim zauroczona!

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam już chlebki kiedyś, ale nie mam zaczynu i przestałam. Muszę się zmobilizować, bo chlebek domowy jest najlepszy. Twój przepis i zdjęcia o tym świadczą :) Pysznie wygląda. Przydałby mi się na ś niadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci się udał.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny ,szczególnie ta chrupiąca skórka.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny chlebuś :) może i ja się kiedyś pokuszę o upieczenie chleba .... mam szwagra piekarza niech mnie podszkoli:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Łucjo, mnie jak zawsze Twój chleb zachwyca wyglądem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. chleb na zakwasie agdzie drożdże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest chleb bez drożdży. Bardzo rzadko dodaję drożdże do wypieków na zakwasie!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU