expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 października 2013

Chleb cukiniowy

Smaczny domowy chleb z cukinią. Mięciutki, o strukturze drożdżowej bułeczki. Cukinia w chlebie nie jest wyczuwalna, a jedynie nadaje mu wilgotności. Chleb zachowuje świeżość przez kilka dni. Jest prosty w przygotowaniu, ciasto dobrze się formuje i szybko wyrasta. Zapraszam :)

Składniki na dwa bochenki:
  • 250 g startej na dużych oczkach cukinii
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 700 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • siemię lniane 
Jogurt ogrzać do temperatury pokojowej, dodać do niego pokruszone drożdże i oliwę, wymieszać. Następnie dodać sól, cukier, zioła i cukinię, wymieszać. Do miski przesiać mąkę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie, ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i ponownie zagnieść. Podzielić na dwie równe części, z których uformować bochenki. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, naciąć ostrym nożem, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Wyrośnięte bochenki posmarować wodą i obsypać siemieniem lnianym. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, następnie jeszcze chleb dopiec przez 10 minut w 180 stopniach.
Smacznego :) 

Przepis na chleb zostanie dołączony do październikowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog  Zapach chleba :) 

 


Źródło: A. Borowska "Dynie, cukinie, kabaczki"

22 komentarze:

  1. pierwszy raz widzę taki chleb i bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. chleb i cukinia?
    Wooow, połączenie bardzo intrygujące! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb wspaniale wygląda,widzę,że dodałaś dodatkowo jogurt ,ja robiłam bez ,ale chętnie skorzystam w przyszłości z twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam juz chlebek z cukinią i mogę potwierdzić, że wychodzi naprawdę bardzo ciekawy... :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy chlebek, wygląda pysznie, dodatek cukinii to strzał w 10 :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie miałam okazji jeszcze takiego próbować, prezentuje się świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny chlebek - nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy i zdecydowanie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek był bardzo smaczny :)

    Alex

    OdpowiedzUsuń
  10. pomyslowe!:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uroczy i zapewne smaczny chlebuś:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To tylko zdjęcie takie, czy naprawdę miał delikatny odcień zieleni...? Bardzo mi się taki podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysl chętnie skorzystam Bardzo mi sie podoba; ) pora na cukinie, kabaczki lato wpelni Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. z termo obiegiem czy bez?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU