expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 18 maja 2013

Ambasador

Lekkie czekoladowe ciasto. Może bardziej znane jako murzynek, ale moja mama od wielu, wielu lat ma ten przepis jako "Ambasador", dlatego pod taką nazwą zdecydowałam się go opublikować :) Proste w przygotowaniu. Posmakuje wszystkim wielbicielom ciast czekoladowych :) Doskonałe do kawki.

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
  • 250 g margaryny
  • 4 łyżki kakao 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • olejek waniliowy (lub inny ulubiony)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek rumu
Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzać w rondelku do rozpuszczania i połączenia wszystkich składników. Masę wystudzić, odlać pół szklanki na polewę. Do pozostałej masy dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, żółtka, aromat i kieliszek spirytusu. Wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie dodać ją do całości. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 45 minut. Do suchego patyczka. 
Odłożoną polewę łączymy z kieliszkiem rumu. Wierzch ostudzonego ciasta po nakłuwać wykałaczką i polać polewą.
Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. Taak, Łucjo, to poczciwy murzynek!!!:-) Uwielbiam go i darzę ogromnym sentymentem, bo był pierwszy ciastem, które upiekłam, jeszcze będąc dzieckiem....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosty i nie zawodny ;) takie ciasta mają zawsze powodzenie :)

      Usuń
  2. To prawdziwie ekskluzywna propozycja.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Częstuję się,bo wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakaś sympatyczna ta porcja ciacha:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co sobie będziemy żałować :)

      Usuń
    2. mnie oczarowała, polubiłam od razu:)

      Usuń
  5. Takie rustykalne szaleństwo, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie w domu nazywaliśmy to ciasto "murzynkiem", taka klasyka, pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. będę testować Twój przepis, bo uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, taki wysoki, z rumem to musi być rewelacyjny:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszna klasyka, aż wracają wspomnienia:D

    OdpowiedzUsuń
  10. jak czekoladowe, to biorę od razu podwójną porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. proszę się częstować :) kroiłam solidne kawałki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. CIASTO PYSZNE DZIĘKUJĘ

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU